^Lap tetejére

 • 1 Isten hozta a Magyarok Nagyasszonya Plébánia honlapján!
  Köszönjük érdeklődését! Kérjük, látogasson el hozzánk a valóságban is. Szeretettel várjuk!
 • 2 Az egyházközség egyesít Krisztusban és titokzatos testében, az Egyházban.
  (Mindszenty bíboros)
 • 3 Mária az élet minden fájdalmát tegye számodra örömmé.
  (Szent Pio)
 • 4 A gyermekek nevelése két fontos részből áll: finom magatartás és a mindig nyitott templom. Gyónhassanak és áldozhassanak könnyűszerrel.
  (Don Bosco)
 • 5 Helyezzük magunkat Isten kezébe. Imádkozzunk és minden sikerül!
  (Don Bosco)

MAGYAROK NAGYASSZONYA PLÉBÁNIA

Mindszenty Emléktemplom

A templomépítés képekben

Birtokunkba jutott néhány fénykép templomunk építéséről. Ezek a képek immáron a történelem részei, azonban a plébániához tartozóknak egy érdekes adalék is a múltból.

A képeket Gaál Antal, veszprémi lakos készítette. Köszönjük neki!

(A képek a kis képre kattintva jeleníthetők meg.)

Templomunk

A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom

Mindszenty Emléktemplom

 

Mivel a Magyarok Nagyasszonya Kápolna kezdettől fogva kicsinek bizonyult, egyre többen sürgették az új templom építésének gondolatát, melynek realitása egyre inkább nőtt, ahogy a politikai rendszer gyengült.

A plébánia Képviselőtestülete 1990. szeptember 24-én a Városi Tanács Elnökéhez-, október 20-án Veszprém Város Polgármesteréhez adott be kérelmet - területigénylés templomépítés céljára. A Képviselőtestület szándéka szerencsésen találkozott egy svájci adományozó szándékával, amit Dr. Kőgl Lénárd veszprémi kanonok ismertetett az egyházközséggel: jelentős adomány áll rendelkezésre egy építendő Mindszenty Emléktemplomhoz. A templomépítés előkészítésének krónikája szinte naptárszerűen a következőképpen folytatódik: Október 24-én az Egyházközség megbízza Ruttkay Gyula építészt a majdan építendő templom terveinek elkészítésével. November 2-án Kiss Tamás városi főépítész terület bejárásra hívja össze az érdekelteket. Az Egyházközség által kért területen (Ady Endre utca és Cholnoky utca kereszteződése) olyan közművek vannak, melynek kiváltása több milliós költség. A főépítész ajánlja a Cholnoky iskola előtt levő beépítetlen területet. Az Egyházközség kész elfogadni az iskola előtti területet azzal a megfontolással, hogy az első terület közműkiváltási költségeivel nem lehet a hívő közösséget terhelni. November 9-én Veszprém Város Képviselőtestülete határozatot hoz.

Bővebben

Copyright © 2015. Magyarok Nagyasszonya Plébánia  Rights Reserved.